Kuru Domatesli,Biberiyeli Ekmek

Daha önce tarifini verdiğim Zeytinli yoğurulmayan ekmeğin tıpkısı,fakat bu seferkinin içeriği farklı kuru domates,yeşil zeytin ve biberiye bir araya gelince nefis aromatik bir ekmek ortaya çıktı :)



Ekmeğin dilimlenmiş halini merak edenler için,gözenekler dolu dışı çıtır içi ise yumuşacık.



Malzemeler :

  • 1 kg un  (yarım tambuğday unu - yarım beyaz un'da kullanabilirsiniz. )
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 700 ml ılık su (sıcak değil)
  • 1 paket kuru maya 
  • 10 adet yeşil zeytin (çekirdeği çıkarılmış,küçük küçük kıyılmış)
  • 2 tutam ince kıyılmış biberiye
  • 6 adet kurutulmuş domates

*Kurutulmuş domateslerinizi 20 dk kaynar suda bekletin,ardından yumuşayınca kurulayın ve 10 dk 4yemek kaşığı zeytinyağında bekletin.Yanına da yeşil zeytinleri ve ince kıyılmış biberiyeleri ekleyin.Ardından sabah bu domatesli&zeytinli,biberiyeli karışımı ekleyin

  1. Unu eleyin,mayayı ve tuzu koyup bir güzel karıştırın.
  2. Ardından unun ortasını havuz açın ve yavaş yavaş suyu ekleyip çatal yardımıyla karıştırın.
  3. Ölçülere lütfen tam uyun,hamur yoğurulcak kıvamda değil,cıvık bir kıvamda olacak,korkmayın.Olması gereken kıvam bu :)
  4. 10-12 saat boyunca mayalanması için streçleyin ve üzeri örtün.
  5. 10-12 saatin sonunda silikon bir spatula ile hamuru kenarlardan sıyırarak karıştırın ki hamurun gazı çıksın ve hazırladığınız domatesli&zeytinli,biberiyeli karışımı ekleyin.
  6. Ardından 26 cm'lik yuvarlak kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt koyun.Ekmeğinizi her zaman temiz,kullanılmamış jiletlerle çizik atın.Ekmeğinizi kabınıza koyun ve ardından 2-3 tutam her yerine un serpin (bu aşama görsel açıdan zenginlik katıyor) daha sonra istediğiniz şekilde kesikler atın.
  7. Daha sonra 40 dereceye ayarlayın fırınınızı ve hamurunuzu fırına koyun. (fırın kesinlikle sıcak olmamalı-bu işlem gazı alınan hamurun tekrar mayalanması için gereklidir.)
  8. 40 derecelik fırında 30 dk mayaladıktan çıkarın.
  9. Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın ve ısınmış fırına ekmeğinizi koyup 40-50 dk fırınlayın,fırının içine bir de küçük ısıya dayanıklı bir kapta su koyun.Bu suyu pişmesine son 10dk kala çıkarın ve pişene dek ekmeğinizi fırınlayın.


Kürdan testi yaparak kontrol edin ve alın,tamamen soğumadan sakın kesmeyin,yoksa ekmeğiniz sıcaklıktan dolayı hamurlaşır.

0 yorum :

Yorum Gönder