Hint Baharatlı Fırında Karnabahar

Menü yazarken benim için önemli olan şey bütün hafta boyunca en az 2 3 kez mevsim sebzesi tüketmek,diğer günler ise balık,et ve tavuk.Benim için mevsim sebzesi yemek çok önemli.

Bu tarifi bu hafta 2,3 kez pişirdim,gerçekten çok lezzetli oluyor.Sanki yediğiniz şey karnabahar değilmiş gibi :)


Karnıbahar muhteşem bir kış sebzesi,vitamin ve mineraller bakımından zengin bir besindir. A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini içerir.

Bunu yaparken ben bir yemek olarak değil de etin yanına ve ya tavuğun bir garnitür olarak düşünüyorum.Ana yemeğin yanına bol sebzeli salata bir de bunun gibi baharatlı sebze garnitürü çok hoş olabilir.

Malzemeler :
  • 1 adet karnabahar
  • 2 çay kaşığı toz köri
  • 2 çay kaşığı toz kırmızı biber (tatlı ve ya acı)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber (damak tadınıza göre arttırabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı garam masala
  • 1 çimdik muskat rendesi
  • 1 çimdik tarçın

Üzeri Sos için :
  • 1 kase yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • Tuz
  • Zeytinyağı


*Bu tarifin bence olmazsa olmazı Garam Masala baharatı.Bizim halk olarak çok aşina olduğumuz bir isim olmasada Migros'larda ve bazı aktarlarda bulmak mümkün.Garam Masala olmadan tarif eksik kalacaktır bu sebeple atlanmaması gerek.

Öncelikle fırınınızı 200 dereceye ayarlayın,ısınsın.Karnabaharınızı birazcık ufaltın ve sap kısımlarından biraz alın.Güzelce yıkadıktan sonra kurulayın ve üzerini ıslatacak kadar sıvıyağ dökün.


Daha sonra baharatların hepsini bir kase de karıştırın ve üzerine dökün.
Karnabahara ellerinizle ovalayarak baharatı yedirin.
(Tarifini verdiğim baharatı ben bolca yapıp küçük kavanozlarda saklıyorum.Kullanacağım zaman vakitten tasarruf ve pratiklik açısından yararı oluyor.)


Daha sonra bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip aralıklarla yerleştirin.Çok sıkı yapmayın çünkü aralarında boşluk olması gerekiyor.Aralarına sıcaklık girmesi gerek,yoksa fırınlamış olmazsınız haşlanmış gibi olacaktır.





Benim karnabaharlarım 35 dakika kadar bir sürede oldular,sizde 30 dakikadan sonra minik parçalardan tadarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.



Ve üzeri sos için tüm malzemeleri çırpın,servis ederken üzerine dökün.Çok az da zeytinyağı gezdirin.

Afiyet olsun :)







*Tarifin orjinali Ece Zaim'e aittir.






0 yorum :

Yorum Gönder