Fildişi Pastası

Blogun adı pandispanya olur da bu temel tarifi paylaşmadan olmazdı :)
Aslında Pastacılık ilgi alanım değil,gerçekten yapanlara saygım sonsuz,çok detaylı bir okadar uğraştırıcı emek isteyen bir iş.Ama bi kaç seferdir sevdiklerimin doğum gününe niyetlenip yaptım.Sonuç başarılı çıkınca sizlerle de paylaşmak istedim.

Hayatımda gördüğüm en hafif en pamuksu dokuya sahip bir o kadar lezzetli pastaydı,şiddetle tavsiye ediyorum.Pandispanyası,kreması ve ganajı beyaz olduğu için ismine Fildişi Pastası koydum :)






Vanilyalı Pandispanya

Malzemeler ;

  • 5 büyük yumurta (büyük olması önemli yaklaşık 65-70 gr)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 çay bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1,5 su bardağı un (tepeleme)
  • 1/2 su bardağı nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya



Yumurta aklarını ve sarılarını ayırın.Dikkat edilmesi gereken nokta kesinlikle aklarına sarılarından bir damla bile gelmemeli,yoksa kabarmayacaktır.Yumurta beyazlarını bir çimdik tuz ve şekerin yarısı ile köpük kıvamına gelene dek 5 dakika ilk önce yavaş daha sonra hızlı devirde çırpın.

Ayrı bir kaba aldığınız sarıları da kalan şeker ile çırpın,krem rengine dönünce ip kadar ince bi şekilde sıcak suyunuzu ekleyip bir taraftan çırpın.Eğer birden eklerseniz yumurta sarılarınız ısıyla beraber pişecek ve pandispanyanız yumurta kokacaktır.Sıvıyağı da karışıma ilave edin.

Ardından yumurta sarılarına un,nişasta,kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek yumurta sarılarının olduğu yere ekleyin ve çırpıcı ile çırpın.(Bu önemli püf noktasını atlamayınız,çünkü undaki gluteni ortaya çıkarmamak için unu ekledikten sonra kek ve ya pandispanya yaparken mikser ve benzeri kullanmayınız.)

Daha sonra yumurta aklarını 3 seferde yumurta sarılarının olduğu kaba ekleyin,bu aşamada kesinlikle çırpmayın,karıştırmayın.Alttan üste doğru katlayarak hamurunuza yediriniz.Dikkat etmeniz gereken nokta kabarttığınız köpüğü söndürmeden yedirmek,işlem bitene dek tekrarlayınız ve önceden ısıtılmış 175derecelik fırında hiç ama hiç beklemeden direk hamurunuzu fırına atın ve 55-60 dakika fırınlayın.

İlk 30 dakika hiç kapağını açmayın,yoksa kabaran kekinizin ortası çökecektir.50 dakikayı geçtikten sonra kürdan yardımıyla pişip pişmediğinizi kontrol edin ve piştikten sonra hemen dışarıya çıkarmayın.Çünkü ani ısı değişimlerinden dolayı çökme yaşanabilir,fırınınızı kapatın ve kapağını açın o şekilde 10 dakika bekledikten sonra çıkarın.

Eğer pasta yapacaksanız sakın unutmayın,kesmek için iyice soğumasını beklemeniz gerekir.


Pasta Süslemesi İçin
  • Fındık
  • 3 adet Muz

Beyaz Çikolatalı Ganaj
  • 200 ml krema
  • 350 gr beyaz kuvertür çikolata

Kremayı bir sos tavasına koyup,kaynama noktasına getirin.(Sakın çok fazla kaynatmayın,yoksa kremanızın içindeki yağ bir tarafa süt molekülleri bir tarafa ayrılabilir) ardından küçük küçük doğradığınız çikolataların üstüne dökün ve karıştırarak çikolatınızı eritin.(Ara ara büyük parçalar olursa erimeyecektir,benmari usulüyle kalan parçaları eritebilirsiniz.)



Daha sonra pastanızı kesin ve arasına daha önce verdiğim pastacı kremasından sürün ve muz dilimleri koyun ardından tekrar pastacı kreması koyun ve üst katlara da aynı işlemi tekrarlayın,daha sonra son kata gelince üstüne bu ganajı dökün.





Güzelce sıvadıktan sonra yarım saat dolaba atın soğutun ardından ganajın yarısıyla tekrardan üzerine döküp sıvayın,açık yerleri kapatın ve iyice soğuduktan sonra yanlarına ben fındık kırıntılarıyla kapladım istediğiniz çerezi ve ya malzemeyi kullanabilirsiniz.

Unutmayın en iyi pasta 1 gece dinlenmiş pastadır,tüm malzemelerin tadı birbirine kıvamlı soğumuş bir krema iyice dinlenmiş bir pastadır.


Afiyet olsun :)
 *Tekrardan iyiki doğdun Serhat'ım.

0 yorum :

Yorum Gönder