Frambuazlı ve Çikolatalı Pasta








Pandispanyası İçin :
  • 5 büyük yumurta (büyük olması önemli yaklaşık 65-70 gr)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 çay bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1,5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1/2 su bardağı nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Yumurta aklarını ve sarılarını ayırın.Dikkat edilmesi gereken nokta kesinlikle aklarına sarılarından bir damla bile gelmemeli,yoksa kabarmayacaktır.Yumurta beyazlarını bir çimdik tuz ve şekerin yarısı ile köpük kıvamına gelene dek 5 dakika ilk önce yavaş daha sonra hızlı devirde çırpın.

Ayrı bir kaba aldığınız sarıları da kalan şeker ile çırpın,krem rengine dönünce ip kadar ince bi şekilde sıcak suyunuzu ekleyip bir taraftan çırpın.Eğer birden eklerseniz yumurta sarılarınız ısıyla beraber pişecek ve pandispanyanız yumurta kokacaktır.Sıvıyağı,kakao,vanilyayı da (eleyerek) karışıma ilave edin.

Ardından yumurta sarılarına un,nişasta,kabartma tozu eleyerek yumurta sarılarının olduğu yere ekleyin,çırpıcı ile çırpın.(Bu önemli püf noktasını atlamayınız,çünkü undaki gluteni ortaya çıkarmamak için unu ekledikten sonra kek ve ya pandispanya yaparken mikser ve benzeri kullanmayınız.)

Daha sonra yumurta aklarını 3 seferde yumurta sarılarının olduğu kaba ekleyin,bu aşamada kesinlikle çırpmayın,karıştırmayın.Alttan üste doğru katlayarak hamurunuza yediriniz.Dikkat etmeniz gereken nokta kabarttığınız köpüğü söndürmeden yedirmek,işlem bitene dek tekrarlayınız ve önceden ısıtılmış 175derecelik fırında hiç ama hiç beklemeden direk hamurunuzu fırına atın ve 45-55 dakika fırınlayın.

(Kelepçeli kalıbınız varsa onda pişirin,fakat pandispanya hamurunuz çok kabaracağı için, fırın kağıdı kesip yanlarına doğru dikey bir şekilde koyup yükseltin)

İlk 30 dakika hiç kapağını açmayın,yoksa kabaran kekinizin ortası çökecektir.50 dakikayı geçtikten sonra kürdan yardımıyla pişip pişmediğinizi kontrol edin ve piştikten sonra çıkarın.

*Kesmek için iyice soğumasını beklemeniz gerekiyor.



Frambuazlı Sos İçin :
  • 250 gr donmuş frambuaz
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2,3 damla limon suyu

 Derin bir tavaya donmuş frambuazları,pudra şekerini,limon suyunu ve nişastayı ekleyin. Devamlı karıştırın ve bir yandan tahta kaşığın tersiyle frambuazlarınızı ezin.5 dk boyunca frambuazlarınız tamamen ezilmiş ve koyu parlak renkte bir sos elde edince,ocaktan alıp soğumaya bırakın.



Ara katlar için Çikolata Sosu / Ganaj İçin :  
  • 160 gr sütlü çikolata
  • 100 ml krema

Kremanızı sos tenceresinde kaynamaya yakın derece de ısıtın,fakat kaynatmatın.İrili ufaklı doğradığınız çikolataların üstüne sıcak kremayı dökün ve çikolata eriyene dek karıştırın.

 Kreması İçin :

  • 2 paker Dr.Oetker Kakaolu Pasta Kreması (paketin arkasında yapılışa göre yapınız)

 Pandispanyayı,frambuaz ve çikolata sosu,kremanız hazırlayın ve üçe böldüğünüz pandispanyanın katlarına sırasıyla frambuaz sos ve çikolata sosunu sürün,ardından diğer katı koyun ve işlemi tekrarlayın.Daha sora dışını kaplamak için hazır kremanızla yanları ve üstünü kaplayın.
Buzdolabında en az 1 gece bekletin,soğutun.En iyi pasta 1 gece dinlenmiş pastadır.

Afiyet olsun :)

*Frambuaz Sosun tarifin orjinali Ece Zaim'e aittir.

0 yorum :

Yorum Gönder