İtalyan Pizza Hamuru

Bir çok pizza hamur tarifi olsa da en sevdiğim italyan pizza hamur tarifi oldu :)
İtalyan pizza hamurun reçetesi ise İtalyan bir şefe ait.12 saat mayalanma sürecinden geçiyor bu sizin gözünüzü korkutmasın,mayalanması kendi kendine olduğu için.Tek yapmanız gereken 1-2 saat öncesinden değil 12 saat önce yoğurup pizza hamurunuzu kenara koymanız yeterli olacaktır :)





Malzemeler :
(3 orta boy ince pizza / 2 orta boy kalın pizza)



  • 500 gr un (tam buğday unuyla da nefis oluyor)
  • 12 gr yaş maya ve ya 1 paket instant maya
  • 8 gr tuz
  • 8 gr şeker
  • 250 ml ılık su
  • 30 ml saf zeytinyağı







Bir bardağa elinizi yakmayacak derecede ılık suya mayanızı koyun (su çok sıcak olursa mayalanma işlemi istediğiniz ölçüde olmaz) şekerinizi ekleyin ve karıştırın,5 dk mayanızın kabarmasını bekleyin.Başka bir kaba unu eleyin,tuzunuzu ekleyin ve karıştırın.Unun ortasına bir çukur açın ve zeytinyağınızı ekleyin,ardından mayalı suyu ilave edin.
Bir çatal yardımıyla,içten dışa doğru harcınızı karıştırın.Elinizi hemen sokmayın çünkü bütün hamur elinize yapışacaktır.Daha sonra çatalınızı sıyırın ve elleri devreye sokup,hamurunuzu güzelce yoğurun,homojen bir kıvama geldikten sonra 10-15 dk boyunca yoğurursanız,çok daha elastik yapıda,çıtır çıtır bir hamurunuz olacaktır.

(Size tavsiyem makarna,ekmek ve ya pizza hamurlarında yoğurabildiğiniz kadar yoğurun ki unun içindeki gluten ortaya çıksın ve çok daha lezzetine doyulmaz hamurlar elde edin.)

Hamurunuzu koyacagınız kabın altına biraz un serpin ve hamurunuzu koyun,streç film sıkıca kaplayın.2 saat dışarda tutup mayalandıktan sonra geri kalan 10 saatlik süreç için dolabınıza kaldırabilirsiniz.

(Ben dolaba koymadım,durduğu yer yeterince soğuktu ve içinde bozulacak bir şey olmadığı için,kabı açtığımda mis gibi maya kokusu vardı :)

0 yorum :

Yorum Gönder