Çikolatalı Çıtır Kurabiye / Cookies


Evde bir çok kez damla çikolatalı kurabiye yaptım ama hiç birinden istediğim verimi alamadım nedeni ise tamamen o dışarı da satılan damla çikolatalası,içinde bolca şeker ve yağ olan o malzemenin içinde gördüm ki çikolataya ait bir şey neredeyse yok.

 Aynı malzemeyle Kahve Dünyasından aldığım kuvertür çikolatayla yaptım.Sonuç ise tek kelimeyle harikaydı,bu güzel tarifi sizle paylaşmadan edemedim :)

Amerikan filmlerinde ki cam kavonozların içinde kocaman kurabiyeler hep hoşuma giderdi :) Kesinlikle elimin altında böyle bir tarif olmalı diye düşünüyordum ki geçen sene yurt dışına çıktığımda orada satılan bir çikolatanın arkasında görmüştüm bu tarifi,resmini çekmiştim :) O zamandan beri yapıyorum ve gerçekten istediğim sonucu her seferinde alıyorum.





Malzemeler ;


  • 145 gr un
  • 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya (eğer varsa vanilya özü)
  • 115 gr (eritilip soğutulmuş) tereyağı
  • 75 gr toz şeker
  • 75 gr esmer şeker
  • 1 büyük yumurta
  • 1 avuç ceviz ve ya fındık
  • 100 gr Kuvertür çikolata (ben sütlü kullandım,tarifin orjinali bitter çikolatalı)


Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın
Bir kaba yumurtayı ekleyin iyice çırpın,daha sonra esmer şekeri,beyaz şekeri
tereyağınızı (ve kullanacaksanız vanilya özünü) ekleyin.İyice çırpın.

Daha sonra bir kaba unu,kabartma tozunu,tuzu (toz vanilya kullanacaksanız bu sırada) ekleyin,bu kuru karışımı güzelce karıştırın.Sıvı yumurtalı karışımınıza yavaş ekleyerek yedirin ve çırpın.

Eğer ceviz ve ya fındık kullanacaksanız.Ben her zaman hamur işlerinde bu tarz kuruyemiş kullanırken tavada kuru kuru soteliyorum,böylece o doğal yağı ortaya çıkıyor,çok daha lezzetli tadına doyulmaz oluyor.)

Kuvertür çikolatayı ise küçük parçalara bölün ve cevizlerle ekleyin.Çok olmamakla beraber karıştırın,çünkü çikolatanın hemen erimesini istemiyoruz.

Tepsinize yağlı kağıt koyup, 1 dolu dolu tatlı kaşığı parçalarla tepsinize koyun arasında hepsinin 4 parmak kadar bi boşluk olsun.Çünkü içindeki tereyap eriyecek ve kurabiyeniz yayılacaktır.

Fırında tam 8-10 dakika tutun,renkleri resimdeki gibi olunca direk alın.Yumuşak olabilir çıkardığınızda fırından ama soğuduğunda kesin sertleşecektir.
Yumuşak diye sakın fırına tekrar koymayın,yoksa taş gibi kurabiyeleriniz olur :)

Biraz soğuduğunda fırın tepsisinden alıp masanın üzerine ve ya tezgaha koyun iyice soğusun.Daha sonra servis edebilirsiniz.Ağzı sıkı cam bir kavonozda uzun süre saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun :)

0 yorum :

Yorum Gönder