Etli Pazı Dolması

 Bu hafta annemin meşhur etli pazı dolmasını yaptım. Pazı bildiğiniz gibi ıspanakgillerden ve içinde bolca vitamin,demir,magnezyum ve kalsiyum içeren bu sebzeyi tüketmek önemli,kış aylarında yeni çıktığında o körpecik pazılardan yapılabilecek bence en güzel tarif.
Annemde bize pazı yedirebilmek için muska şeklinde minik minik yapardı bizde bayıla bayıla yerdik,hatta sebzeyi çok nadir yiyen abim bile bu şekilde yerdi :)

Bu çocuk psikolojisinde de kesinlikle kanıtlanmış bir şey eğer birisine bir şeyi ilk kez tattıracaksanız minik minik yapın ve yedirin,çünkü onu ilk kez yiyecek biri için o yoğun aroma ön yargılara neden olacaktır.Örneğin taze otları incecik kıyın,sebzeleri minicik doğrayın ve ya porsiyonları küçük tutun eğer çok inatçı biri yoksa kesinlikle sevecektir.Arkadaşlarımda ve 2 yeğenimde de denenmiş ve onaylanmış bir yöntemdir :)


  • Bir bağ pazı
  • yarım kg. orta yağlı kıyma
  • 2 su bardağı dolmalık pirinç
  • 1çay bardağıda ince bulgur
  • 2 adet iri soğan
  • 2 büyük boy domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • tuz , kimyon, kırmızı ve karabiber
  • zeytin yağı
  • 2 yemek kaşığı sumak ekşisi (büyük marketler bulabilirsiniz) ve ya 1/2 limonsuyu

Tüm malzemeleri güzelce karıştırın,hatta annem bu harcı sabahtan yapar buzdolabına atar ve öğleden sonra sarardı,çok daha tadına doyulmaz bir lezzeti oluyor.Bende öyle yaptım :)

Pazıları güzelce yıkadıktan sonra eğer çok büyükse ikiye bölün daha sonra kaynar su dolu bir tencereye 1 dolu çimdik tuz atın ve ortasındaki damarları alarak yarıya kesin,daha sonra pazı yapraklarını 10 saniye kaynar suda tutup çıkarın ardından buz gibi soğuk suya daldırın.


Bu yöntemle pişmeye devam etmeyecek ve rengini koruyacaktır.Ayrıca yaparakları kesilmiş olarak suya atmanız önemli haşlanmış pazı yapraklarını ayırıp kesmek zor olabiliyor.O hatayı ben yaptım siz yapmayın :)


Daha sonra yaprakları masanıza dizin ardından içlerine bir tutam etli harçtan koyun ve muska şeklini vererek bir o yana bir bu yana katlayarak sarın. :)


Tencereye dizdiğinizde sadece su eklemek yerine 2 yemek kaşığı domates salçasına su ekleyerek açın ve biraz tuz serpip üstüne gezdirin pişerken o domatesin zengin aromasıyla çok daha lezzetli bir hal alıyor.Tencerenin yarısına gelecek kadar su koyun ve altını açın kaynatın,daha sonra en kısığa getirerek kapağını kapatıp yarım saate yakın pişirin daha sonra bir tane alıp pişip pişmediğini test edin.



Ben ıspanakgilleri hep yoğurtla yemeyi sevmişimdir o yüzden yoğurtlu seviyorum nasıl tercih ederseniz öle servis edin ve sıcak sıcak yiyin.



Afiyet olsun :)

0 yorum :

Yorum Gönder