Zeytinyağlı Sarma
Sarma sevmeyen yoktur heralde :) Küçüklüğümden beri annemle en çok yapmayı sevdiğim yemeklerden biridir.Annem,ablam ve ben böle bir masaya oturur muhabbet ede ede sarmak çok hoşuma gitmiştir hep :) Sarmayı yapan insan kadar da tarifi vardır heralde,herkesin tarifi farklıdır. Annemin bile farklı o daha çok kuş üzümlü,çam fıstıklı sever :) Ben ise tam tersi acı,ekşi :) Bu da benim sıkça yaptığım ve tadına arkadaşlarla doyamadığımız bir tarif şimdiden afiyet olsun :)
Malzemeler :
- 300-400 gr asma yaprağı
- 1 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- Küp küp doğranmış 2 kuru soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çimdik karabiber
- 1 çay kaşığı pulbiber
- Tuz
- 1 çay kaşığı kuru nane
-
Bir tencereye zeytinyağını koyun.Üstüne minik minik küpler halindeki soğanı ilave edin ve pembeleşene dek kavurun,ardından salçayı ilave edin,kokusu çıkana dek kavurun ve pirinçleri ekleyin,baharatlarınızı koyun.
*Pirinçlerinizi güzelce yıkayın ve 30 dk ılık suda bekletin.Daha sonra 3 kere suyunu değiştirin.
Malzemenin yarısına gelecek kadar su ilave edin kapağını kapatın ve ön pişirme yapın.Pirinçler yarı çiğ olduğunda tamamdır.
Daha sonra yıkanmış olan yapraklar,güzelce süzülür ardından bir miktar soğuyan iç harçtan koyun ve incecik sıkı sıkı sarın.Ardından tencerenin altına yırtılan yaprak ve yaprak saplarını koyabilirsiniz.Tencereye sıkı sıkı dizin ve en üste limon dilimleri koyabilirsiniz.Üstüne tabak yerleştirilir,ve sarmalarınızın hizasına dek gelene kadar su koyulur,suyu çekene dek pişirilir.Piştikten sonra tabak alınır ve üzerine 1/2 çay bardağı limon suyu + 1/2 çay bardağı zeytinyağı karışımı üzerine dökülür. Kapağı kapatılır,soğuyana dek bekletilir.Soğuduktan sonra servis ediniz.
0 yorum :
Yorum Gönder