Bu mercimek köftesini yapmayı ablamdan öğrendim,canım benim çok güzel yapar,Salı gününün vazgeçilmez öğle yemeğiydi bizim için :) pazarın kurulduğu salı günü gider taze taze yeşillik alır bu tarifi yapardık ve yanına da buz gibi ayran :)
Malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 litre su
- 2 baş kuru soğan
- 2 çay bardağı zeytinyağı
- pul biber yada isot (tercihe kalmış)
- 1çay bardağı sıcak su
- 1yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 demet maydanoz
- 6-7 sap yeşil soğan
- tuz , k.biber ve kuru nane
- 1 tane marul
Kırmızı mercimeği yıkayıp 1
litre su ile ateşe koyun. tencerenin kapağını kapatmayın ki taşmasın.
Mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın. Bütün suyunu
çekmemesine dikkat edin bulgurları şişirmek için biraz sulu kalmalı.

İnce
bulguru sulu mercimeğin üzerine ekleyip karıştırın. Tencerenin ağzını
kapatın bulgurlar şişene kadar bekleyin. karabiberi ve pulbiberi ve
naneyi de ekleyip karıştırın.

Sonra
2 baş kuru soğanı minik küpler halinde doğrayıp tavaya alın. Zeytinyağı ile
soğanları öldürün. Biber salçasını ve domates salçasını ekleyin. En son
1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip 1-2 taşım kaynatın.

5-6 sap yeşil soğanı yıkayıp doğrayın. bir demet maydanozu da aynı şekilde yıkayıp ince ince kıyın. Hazır olsunlar.

Mercimekli
karışımınızı geniş bir kaba alarak iyice yoğurun.Sonra yeşillikleri
ekleyin. 2-3 dakika daha yoğurun. Yoğururken biraz zeytin yağı
eklerseniz servis yapana kadar geçen sürede kurumazlar. (Görüntüsü daha
güzel kalır.)
Harçtan
cevizden az büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde çiğ köfte şekli
verin.
Afiyet olsun. :)
0 yorum :
Yorum Gönder