Köpoğlu Mezesi

Bu yaz Bodrum'da bi balıkçıda yediğim bu mezenin tadı hala damağımda.Malzeme olarak da çok basit.Yediğimde nasıl yapıldığını ve malzemeleri az çok anladım.Tam çıkarken Mutfak şefiyle karşılaştım ve ayaküstü sohbet ettik.Bu mezenin sırrını sorduğumda "taze patlıcan" ve "süzme yoğurt" dedi. :)

Bende geçenlerde evde denemeye kalktım,gerçekten tadı aynı oldu ve çok pratik.




Malzemeler;

3 orta boy patlıcan
3 küçük boy çarliston biber
200 gr süzme yoğurt
3 diş sarımsak
Kızartmak için sıvıyağ
Tuz

Domates Sos İçin;
 
2 domates rendesi
1 diş sarımsak
1 çimdik tozşeker
1 çay kaşığı tuz


Patlıcanları alacalı olarak kesin,4 e kesin ve küplere bölün,soğuk su dolu bir kaba 2 çay kaşığı tuz atın,1 limon sıkın ve limonları da içine atın,yarım saat bekletin.Bu işlemi yaptığınızda patlıcanlarınızın acısı biraz da olsa gidecek ve kararmamasına sebep olacaktır.



Daha sonra süzün ve güzelce kurulayın,güzel çıtır çıtır kızartmalara sahip olmak istiyorsanız malzemeniz tamamiyle kup kuru olmalı.Kızgın yağda sivri biberlerinizi ve patlıcanlarınızı nar gibi olana dek kızartın,bir havlu kağıt serili olan tabağa aktarın.



Bir kaseye de süzme yoğurdunu güzelce çırpın,tuzunu atın,sarımsakları ezin ve atın.Sarımsaklar belki fazla gelebilir ama biz bu mezeyi ilk yediğimizde içinde çok fazla acı biber var sandık ama daha sonra anladık ki tamamiyle sarımsakmış,mezeyi acı yapacak kadar sarımsak gerekli :)

Çırpılmış olan yoğurdun içine kızarttığınız tüm patlacanları ekleyin ve güzelce patlıcanları ezmeden karıştırın.

Daha sonra üstüne yapacağınız domates sos için,bir sos tavasına zeytinyağı koyun ve domates rendelerini ilave edin,tuz ve şekerini ekleyin.Suyunu çekene dek orta ateşte karıştırın.

Ardından soğuyunca mezenizin üstüne dökün,sıcak dökerseniz yoğurt hafif sulanıp krema kıvamını alacaktır.

Afiyet olsun :)

0 yorum :

Yorum Gönder