Ev yapımı Zeytinli Ekmek

Rahmetli ananemden dolayı evde pişen ekmek kokusunu çok severim.Ananemin taş fırınında pişen ekmeklerinin mis kokusu ve tadı hala damağımda,pazar günleri annemin erkenden kalkıp sabah kahvaltısına yaptığı bazlamalar ise vazgeçilmezimdir.Bu ekmek onlar kadar yorucu ve zahmetli olmasa da pişerken bana hep o kokuyu anımsatıyor :)

Ben iki aydır dışardan hiç bir şekilde ekmek almadım,sürekli evde yapıyorum.Bu ekmek 3 kişilik bir aile için 2gün boyunca yetebilir.Büyük bir ekmek oluyor ve tek yaşıyorsanız,malzemeleri yarıya indirip de yapabilirsiniz ya da tavsiyem pişirin ve ekmeğiniz tamamen soğuduktan sonra dilimleyip,buzluğa atın.Lazım olduğunda bi gece önceden buzluktan,alt tarafa indirip sabaha hazır ev yapımı ekmekleriniz olsun. :)

Ev yapımı ekmek çok güzel ama bunun için zaman olmalı,çünkü yoğurularak yapılan bir ekmek en az 15 dk boyunca unun içindeki gluten ortaya çıkana dek yoğurmak,en az 3saat mayalamak ve pişirmek gerek.Ne yazık ki çalışan ve öğrencilerin ne bu kadar zamanı ne de bu kadar enerjisi olabiliyor:)

Bu ekmek benim kurtarıcım,akşam yemeğinden sonra kaba tüm malzemeleri koyup karıştırıyorsunuz ve streçleyin sabaha kadar mayalanması için bırakıyorsunuz 5 dakikanızı bile almıyor,sabah da kalktığınızda kalan pişirme işlemini yapıp ev halkı uyanana dek hazır oluyor :)

Yabancı yemek programında gördüğüm bu tarifi biraz evde bulunan malzemelere göre uyarladım ve ortaya nefis bir ekmek tarifi çıktı.



Malzemeler :

  • 1 kg un  (yarım tambuğday unu - yarım beyaz un'da kullanabilirsiniz. )
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 750 ml ılık su (sıcak değil)
  • 1 paket kuru maya 
  •  20 adet zeytin (çekirdeği çıkarılmış,küçük küçük kıyılmış)

*Zeytinleri sabah ekleyeceğiniz için zeytinleri doğrayın küçük kaseye hazırlayın ve içerisine 2 tatlı kaşığı zeytinyağı koyun.Sabah zeytinli&zeytinyağlı karışımı ekmeğinizin içine ilave edin.

  1. Unu eleyin,mayayı ve tuzu koyup bir güzel karıştırın.
  2. Ardından unun ortasını havuz açın ve yavaş yavaş suyu ekleyip çatal yardımıyla karıştırın.
  3. Ölçülere lütfen tam uyun,hamur yoğurulcak kıvamda değil,cıvık bir kıvamda olacak,korkmayın.Olması gereken kıvam bu :)
  4. 10 saat boyunca mayalanması için streçleyin ve üzeri örtün.
  5. 10 saatin sonunda silikon bir spatula ile hamuru kenarlardan sıyırarak karıştırın ki hamurun gazı çıksın ve zeytinleri ekleyin.
  6. Ardından 26 cm'lik yuvarlak kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt koyun ve hamuru kalıba boşaltın.
  7. Üzerine zeytinyağı sürüp,bi çimdik kaya tuzu serpebilirsiniz,nefis oluyor.
  8. (Çok fazla zeytinyağı sürmeyin,dışını aşırı sert yapabilir,fırçayla ince bi tabaka sürmeye özen gösterin.)
  9. Daha sonra 40 dereceye ayarlayın fırınınızı ve hamurunuzu fırına koyun. (fırın kesinlikle sıcak olmamalı-bu işlem gazı alınan hamurun tekrar mayalanması için gereklidir.)
  10. 40 derecelik fırında 30 dk mayaladıktan çıkarın.


Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın ve ısınmış fırına ekmeğinizi koyup 40-50 dk fırınlayın.
Kürdan testi yaparak kontrol edin ve alın,tamamen soğumadan sakın kesmeyin,yoksa ekmeğiniz sıcaklıktan dolayı hamurlaşır.


0 yorum :

Yorum Gönder