Cevizli Mantı


Malzemeler : (1 beze - 4 kişilik)
  • 1 yumurta
  • 1 kase un
  • Tuz, ılık su
İç harcı malzemesi: (1 beze-4 kişilik) 
  • 200 gr. Dana kıyma
  • 1 büyük soğan
  • Tuz, k.biber
Cevizli Sosu İçin:
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 küçük soğan ince rendelenmiş
  • 1 çay kaşığı Kırmızı toz biber
  • 1 kase dövülmüş ceviz


Hamur malzemesiyle kulak memesi kıvamından daha sert (makarna hamuru gibi) ve pek bir hamur yoğurun. Açtığınız yufkaların kendini salmaması için sert bir hamur yoğurmalısınız. Portakal büyüklüğünde bezeler hazırlayıp üstünü bezle örtün.

Sonra büyükçe bir tencereye kaynar tuzlu su hazırlayın. Siz mantınızı hazırlayana kadar suyunuz iyice kaynasın. Eğer çok kaynar olmazsa mantınızı tencere attığınız anda mantılar suyunuzu soğutacak ve pişmesi zaman alacaktır. Ayrıca mantı uzun süre suda kalırsa hamurlaşacaktır. Şöyle fokur fokur kaynar bir suya ihtiyacınız var:)
Daha sonra geniş bir masada (tahta sofra veya mutfak tezgahında ) un serpiştirerek oklavayla bezelerinizi açın. Keskin bir bıçak yardımıyla ve ya pizza dilimleyici ile kare kare kesin. İç harcını eşit miktarda paylaştırarak koyun.
Kare şeklindeki parçalarınızı ikiye katlayıp üçgen haline getirin.
Mantınızı suya attığınızda piştikçe suyun üstüne doğru çıkmaya başlayacaktır.Mantınızı bir kevgir yardımıyla alıp,süzün.
Başka bir tavada tereyağınızı eritin.İçine rendelenmiş soğanı atın soğanlar kızarıncaya kadar karıştırın. Kırmızı toz biberini atıp ocağı kapatın. Haşlamış olduğunuz mantının suyundan bir kepçe alıp yağlı sosa ilave edin. (Bu sayede hem lezzetini artırmış, hem de mantıların çok kuru olup yapışmalarını önlemiş olacaksınız.) Haşlanmış mantılarınızı sos ile buluşturun ardından mantınızı tabağa alın ve üstüne dövülmüş cevizi serpiştirerek sıcak servis yapın.

Eğer yeni lezzetlere açık değilseniz normal şekilde de soslayıp yoğurt ve yağ yakıp servis edebilirsiniz.

Bu mantı işi zaman ve mekan istiyor o yüzden ben yapmak için boş bir günde bolca yapıyorum ve biraz fırında kurutup,buzdolabı poşetlerine bi tencerelik şekilde porsiyonlayıp buzluğa atıyorum.Ardından pişereceğim zaman hiç çözülmesini beklemeden yüksek ateşteki kaynar suya atıyorum,gerçekten çok pratik oluyor.

Herkese Afiyet olsun :)

0 yorum :

Yorum Gönder