Kıymalı Lokur

Önümüzdeki Kurban bayramı için hazırlanan ve annemin yani Karadeniz-Sinop yöresine ait olan ve benimde bayılarak yediğim tarifler :)

 




Pişerken çıkan kokuya can dayanmaz.Rahmetli canım anneannem bunu köyde, kendi taş fırınında yaparken kokusu bütün mahalleyi sarar. Bayram arifesinde her evin avlusundan kıymalı, üzümlü-cevizli lokur kokuları yayılır. Mahalleye girince aç bile olsanız kokusundan doyarsınız.

Bu lokurlardan ne zaman bir ısırık alsam,alır götürür beni çocukluğuma ..
Anneannem ve annem yemek yaparken onları mutfakta izlemeye bayılırdım.Lokur yaparkende onlar işini bitirdiğin en son kalan beze her zaman benim olmuştur,uygulamalı olarak her zaman gösterirlerdi.En güzel çocukluk anılarımdan biridir bu lokur :) Bu tarifleri tabi ki ben yapmadım annemin ellerinden,ama 2 hamuru benden :)

Lokur diyenler var,nokul diyenler var.Ben lokur demeyi tercih ediyorum.Biraz zahmetli gelebilir,ama aynı işlemi fırından aldığınız ekmek hamurundan da yapabilirsiniz.


Hamuru için Malzemeler
  • 1 kg un
  • Tuz
  • 1 yaş maya
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Aldığı kadar ılık su
İç Malzemesi
  • 1 kg. dana kıyma
  • 2 adet orta boy soğan (küp küp)
  • tuz, karabiber
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • Yumurta sarısı (üzerine sürmek için )


Önce yemeklik doğradığınız soğanları, kızgın yağda pembeleştirin. Üstüne kıymanızı koyun, iyice tahta kaşığın tersiyle ezerek pişirin.Tuzunu,karabiberini damak tadınıza göre ekleyin.Ocaktan alın, soğumaya bırakın.
Hamuruna için un güzelce elenir,tuz ilave edilir ve ortası havuz gibi açılır.1 çay bardağı ılık suya,maya ve şeker eklenir,güzelce karıştırılır.Kabarması için 10 dakika beklenir.Unun ortasına dökülür ve yoğurulmaya başlanır.Bu sıra da aldığı kadar suyu azar azar eklenmeye devam edilir.Kulak memesi kıvamı alınınca üstü temiz bir mutfak bezi ile örtülür.
 Sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın.Yaklaşık 1 saat sonra kabarınca, yumruk büyüklüğünde parçalara ayırın,yuvarlak hale getirin.Un yardımıyla açabildiğiniz kadar açın.

İçine hazırladığınız harçtan orantılı biçimde koyun,içten az koymayın,çünkü hamur kabardığı için harcınız içinde kaybolabilir.Kenardan kıvırarak sarmaya başlayın ve üstüne bıçak yardımııyla çizikler atın.
Yuvarlak tepsinizi yağlayın. Rulo şeklinde sardığınız lokurunuzu dikkatlice tepsiye alın. En dıştan içe doğru sırayla dizin. (dıştan içe doğru dizdikçe rulo büyük gelecektir, göz kararı sığacak şekilde rulonuzu bıçakla bölerek dizin) Üstüne yumurta sarınızı fırçayla sürün. Biraz bekletin, kabarması devam etsin. Pofuduk pofuduk olunca, fırınınızı yakın..

 Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında,üstü nar gibi kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun :)

0 yorum :

Yorum Gönder