Pişerken çıkan kokuya can dayanmaz.Rahmetli canım anneannem bunu köyde, kendi taş fırınında yaparken kokusu bütün mahalleyi sarar. Bayram arifesinde her evin avlusundan kıymalı, üzümlü-cevizli lokur kokuları yayılır. Mahalleye girince aç bile olsanız kokusundan doyarsınız.
Bu lokurlardan ne zaman bir ısırık alsam,alır götürür beni çocukluğuma ..
Anneannem ve annem yemek yaparken onları mutfakta izlemeye bayılırdım.Lokur yaparkende onlar işini bitirdiğin en son kalan beze her zaman benim olmuştur,uygulamalı olarak her zaman gösterirlerdi.En güzel çocukluk anılarımdan biridir bu lokur :) Bu tarifleri tabi ki ben yapmadım annemin ellerinden,ama 2 hamuru benden :)
Lokur diyenler var,nokul diyenler var.Ben lokur demeyi tercih ediyorum.Biraz zahmetli gelebilir,ama aynı işlemi fırından aldığınız ekmek hamurundan da yapabilirsiniz.
Hamuru için Malzemeler
- 1 kg un
- Tuz
- 1 yaş maya
- 1 çay kaşığı şeker
- Aldığı kadar ılık su
- 1 kg. dana kıyma
- 2 adet orta boy soğan (küp küp)
- tuz, karabiber
- 2 çay bardağı sıvı yağ
- Yumurta sarısı (üzerine sürmek için )
İçine hazırladığınız harçtan orantılı biçimde koyun,içten az koymayın,çünkü hamur kabardığı için harcınız içinde kaybolabilir.Kenardan kıvırarak sarmaya başlayın ve üstüne bıçak yardımııyla çizikler atın.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında,üstü nar gibi kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun :)
0 yorum :
Yorum Gönder